Teknoloji
İlaç Pazarlaması Nasıl Farklıdır?
Tıbbi pazarlama söz konusu olduğunda, hem profesyonelliği hem de duygusallığı nasıl sağlanabilir?
İlaç ve sağlık sektörleri kurallar, düzenlemeler ve atlanması gereken çemberlerle doludur. Hatta bazıları bunun yaratıcı bir pazarlamacının kabusu olduğunu söyleyebilir. Bu çemberlerden çıkış yolu ise, yalnızca bir yaratıcı ajans gibi davranmamaktan geçer.
İlaç Pazarlamasının Karşılaştığı Zorluklar Nelerdir?
1. Kurallar ve Düzenlemeler
Medikal pazardaki hizmetlerin ve ürünlerin pazarlanmasıyla ilgili kurallar geleneksel pazarlamadan çok farklıdır. Sayısız referanslar, kurullar, süreçler, yasalar ve çok daha fazlası bulunmaktadır ve bunların hepsine, canlı yayına geçmeyi ve pazara ulaşmayı düşünmeden önce sürekli olarak danışılmalı ve çapraz olarak kontrol edilmelidir.
Ancak bu kuralların varlığının en önemli nedeniyse, sektördeki riskin yüksek olmasıdır. Örneğin, bir farmasötik ürünün yanlış reklamını yapma riski, bir çift ayakkabının reklamından çok daha yüksektir, çünkü tüketicinin sağlığı ve hayatı tehlikededir.
2. Bilgi ve Jargon
Başka bir zorluk, alanın katıksız karmaşıklığı biçiminde gelmektedir.
Ürünlerin ve hizmetlerin arkasında olup biteni, sağlık profesyonelleri yıllardır araştırıyor ve uyguluyorlar. Pazarlamacılar, hem sindirilebilir hem de çekici bir şeye dönüştürmek için ihtiyaç duyduğumuz derinlemesine bir bilgiye sahipler. Pazarlamacıların sahip oldukları, tüketicilerin anlayabileceği ve aslında hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyebileceği bir alan. Bu nedenle, bizim de pazarladığımız ürün ve hizmetlerin girdilerini ve çıktılarını sağlam bir şekilde anlamamız gerektiği anlamına gelir. İşte burada tıbbi metin yazarının uzmanlığı devreye girer. Kullanılan her cümlenin doğrulanması, doğru ve geçerli verilerle ve bilimsel kanıtlarla referans alınması gerekir.
Sağlıkta Hedef Kitle veya Hedef Pazar Kimdir?
İlaç ve sağlık alanında pazarlama, kime satış yaptığımızın son derece farkında olmamız gerektiği anlamına gelir. Pazarlama yapılan iki ana yön bulunmaktadır, biri B2B (işletmeden işletmeye) diğeri de B2C (işletmeden tüketiciye) yönleridir.
Sağlık hizmetleri pazarlamasında B2B, sağlık kuruluşlarına, eczanelere ve doktorların uygulamalarına atıfta bulunur. B2C ise tüketiciler ve hastalarla doğrudan ilgilenir. Bunun bir örneği, reçetesiz satılan (OTC) ilaçlardır.
Bu fark, iletişim kanallarından ses tonuna kadar benimsediğimiz yaklaşımı etkiler. Örneğin, bir ürünü bir sağlık uzmanına sergilerken sektöre özel terminoloji (veya jargon) kullanabiliriz; tüketicilere yönelik aynı ürün için ise çok daha az karmaşık bir metin kullanmak gerekecektir.
İlaç Pazarlaması İçin Hangi Platformlar ve İletişim Kanalları Uygundur?
Tüketici ile uyum sağlamak ve değişmek, tüm pazarlamanın temel taşıdır ve sağlık hizmeti de farklı değildir.
Pek çok ilaç kuruluşu pazarlama stratejilerini dijital devrimle birlikte güncellememiş olsa da, çağa ayak uyduran ve sektörün yönetmeliklerine bağlı kalarak markalarını daha ileriye taşıma görevini benimseyen firmalarla yol alabilmek daha kolaydır.
Tüm markalaşma ve pazarlamada olduğu gibi, ilk adımlar ürünü tanımak, gerekli pazar araştırmasını yapmak (sağlık sektöründe ne kadar karmaşık olsa da), rakipleri belirlemek ve en önemlisi ürünün benzersizliğini derinlemesine anlamaktır. Ancak bu anlaşıldıktan sonra, pazarlama stratejileri B2B ve B2C arasındaki ilgili hedef kitleye uygulanabilir. Hem B2B hem de B2C yönündeki hedef kitlenin de önem verdiği ortak iki nokta ise doğru ambalaj ve markalamadır.
OTC müşterilerimiz için aşağıdaki pazarlama metodolojileri sırayla yapılabilir.
Medya yapımı
- Grafik dizayn
- Video ve animasyon prodüksiyonu
- Araştırma/İçerik oluşturma ve tıbbi metin yazarlığı
Kampanya oluşturma
- Dijital kampanyalar
- Baskı ve yayın
- Yerinde, iç ve dış mekan reklamcılığı
Dijital Pazarlama
- Sosyal medya yönetimi
- Arama motoru optimizasyonu (SEO)
- Tıklama başına ödeme (PPC)
Marka stratejisi ve uygulaması
- Marka Stratejisi / Konsept oluşturma
Her markaya amacına ve konumuna uygun, akılda kalıcı bir kimlik kazandırarak çalışmakta fayda bulunmaktadır. Promosyonu yapılması yasaklanmış ürünler ise, tamamen farklı bir yaklaşım gerektiren, özel veya planlanmış bir markalaşmış yoluyla pazarlanmalıdır.
Günlük tüketiciye tıp bilimi ve jargonu pazarlamasında, kendimizi her ürünün anlayışına tamamen kaptırabilmek ve bunu daha büyük stratejik pazarlama ve görsel iletişim resmiyle uyumlu hale getirmek en başarılı sonuçları getirecektir. Büyük resmi ve tüketiciyi görmeye devam edin!
10.09.2022